Het NIP organiseert jaarlijks de NIP Nascholingsdag speciaal voor u!

Wilt u uw kennis op het gebied van psychologie up to date houden en bent u op zoek naar gedegen verdieping waar u echt wat aan heeft? Staat u ingeschreven in een van onze NIP- registers en heeft u scholingspunten nodig voor (her-)registratie?

Woensdag 21 september 2016 is het zover!

Dan organiseert het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) de:

NIP Nascholingsdag: uw toekomst als professional in de psychologie.

Tijdens dit unieke event, dat geldt als de vernieuwde versie van de NIP Opleidingenmarkt uit 2014 en 2015, staat NIP-geaccrediteerde nascholing in de psychologie centraal. Verschillende opleiders staan in de Jaarbeurs in Utrecht voor u klaar om u bij te praten over de mogelijkheden voor bij- en nascholing in uw vakgebied en wij organiseren een zeer divers programma aan lezingen deze dag. Gratis voor NIP-leden!

Datum: Woensdag 21 september 2016
Tijd: 16:00 - 20:00 uur
Locatie: Jaarbeurs Utrecht (Transitzone)

Uw opleiding onder de aandacht?

Als opleider heeft u deze dag de kans een heel diverse groep psychologen te ontmoeten en te enthousiasmeren voor uw nascholingsaanbod. Wilt u erbij zijn met een stand of uw nascholing promoten in de NIP Nascholingsdag Special? Dat kan!

Schrijf u hier in!

Het programma

Op deze dag organiseren wij interessante lezingen en workshops op allerlei (vak)gebieden. Het gehele programma van deze dag vindt u hieronder.Op deze dag organiseren wij interessante lezingen en workshops op allerlei (vak)gebieden. Het gehele programma van deze dag vindt u hieronder.

 

16.00-20.00 uur:
Opleidingenmarkt

Aanbieders van scholing staan voor u klaar om u bij te praten over de huidige mogelijkheden voor NIP-geaccrediteerde bij- en nascholing. Loop een rondje langs de stands en laat u persoonlijk adviseren over scholing in uw vakgebied!

 

15.45-16.45 uur:
Wetenschap en praktijk rond het jonge kind: het babylab en 1001 kritieke dagen

Hoe leren jonge kinderen taal begrijpen en spreken? En hoe beïnvloedt de omgeving de gezondheid en mentale ontwikkeling van kinderen? Dit zijn enkele van de vragen die in het Baby Research Center in Nijmegen worden geprobeerd te beantwoorden. Directeur van het babylab Dr. Sabine Hunnius vertelt erover. Marja Rexwinkel (Hoofd centrum Ouderkindlijn) praat u bij over de praktijk rond het jonge kind in haar lezing over het manifest 1001 kritieke dagen. Doel van dit manifest is kinderen aan het einde van hun eerste 1001 dagen de lichamelijke, sociale, cognitieve en emotionele bronnen te hebben gegeven die een sterke basis vormen voor goed burgerschap. De economische en morele waarden van dit manifest komen hierbij eveneens aan bod.

 

16.00-16.45 uur:
Hoe kan ik mij als psycholoog inzetten voor vluchtelingen?

Het aantal vluchtelingen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De rechten van vluchtelingen zijn vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties, maar in de huidige politieke situatie wordt er behoorlijk aan dit verdrag gemorreld. Veel psychologen vragen zich nu af hoe zij hun kennis en vaardigheden kunnen inzetten om vluchtelingen te helpen. Wist u bijvoorbeeld dat u als gz-psycholoog zorg aan onverzekerde vluchtelingen grotendeels kunt declareren? Of dat u vluchtelingen kunt helpen in de toeleiding naar werk? NIP-psychologen Polli Hagenaars, Maryanne Breijer en Evert Hummelen praten u in deze interactieve bijeenkomst bij over de mogelijkheden. Ook de opties voor vrijwilligerswerk, ondersteunen van gemeenten, het werken met vluchtelingenkinderen en traumatherapie komen aan bod.

 

15.45-16.45 uur:
Lezing voor Arbeid- en Organisatiepsychologen

Het gebruik van mindfulness in organisaties lijkt grote beloftes in te houden voor de wereld van arbeid en organisaties. Maar is dat eigenlijk wel het geval? In deze lezing geeft Wibo Koole een overzicht van de wetenschappelijke stand van zaken op het gebied van individuele en collectieve mindfulness. Is mindfulness in organisaties, nu nog het lieverdje van Google, Apple en andere grote tech-bedrijven binnenkort een gevallen engel? Of zit er toch wat in? Koole doorspekt zijn verhaal met praktijkervaringen uit de wereld van het trainen van mindfulness in organisaties en leiderschap.

 

16.45-17.45 uur:
Psychologie ScienceBattle

Benieuwd wat promovendi in de psychologie momenteel onderzoeken? Kom dan naar de Psychologie ScienceBattle waar u als jury ter plekke bepaalt wie van de promovendi het beste verhaal heeft. ScienceBattle is een nieuw theaterconcept waarin promovendi voor een breed publiek over hun onderzoek vertellen en met elkaar en met de toeschouwers in debat gaan. Jeanette Mostert (RU Nijmegen) kijkt bij volwassen ADHD-ers in het hoofd als ze rustig zijn en aan niets denken. Zij gaat de strijd aan met Linda Drijvers (RU Nijmegen) die de functie van handgebaren in taal en onderzoekt en Martijn Kool (Erasmus Universiteit) die onderzoek doet naar een eiwit dat essentieel is voor ons geheugen. Lees hier meer over het concept ScienceBattle.

 

17.00-17.45 uur:
Traumabehandeling met Virtual Reality

Er zijn steeds meer veelbelovende bevindingen over de resultaten van computergestuurde interventies, waaronder Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) voor de behandeling van PTSS. De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) onderzoekt daarom samen met PsyQ en de Reinier van Arkel Groep de effecten van een nieuwe computer-gestuurde traumabehandeling voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kindertijd en veteranen die lijden aan PTSS en/of depressie. VRET wordt aangeboden middels een systeem speciaal voor dit doel ontwikkeld aan de TU Delft. Promovendi Marieke van Meggelen (EUR) en Myrthe Tielman (TU Delft) zullen deze dag vertellen over deze vorm van traumabehandeling.

 

18.30-19.30 uur Key note lezing:
Iedereen racist. De multiculturele droom ontleed.

Racisme is er altijd en overal. Het zit in de mens ingebakken om leden van een andere groep op een andere manier te benaderen. Discussies over migratie en de multiculturele samenleving zijn nauwelijks weg te denken uit onze maatschappij. Maar wat is racisme nu eigenlijk?
Prof.Dr. Alain Van Hiel schreef er een boek over en praat over dit onderwerp in zijn key note lezing als afsluiter van de NIP Nascholingsdag. Op basis van een genuanceerde analyse toont expert Van Hiel aan dat harmonieus samenleven niet evident is, maar tegelijkertijd zeker niet onmogelijk.

 

16.30-18.00 uur:
Speeddaten met experts

Vragen over uw loopbaan of prangende beroepsethische vragen? Stel ze in een speeddate aan de expert die speciaal voor u aanwezig is op de Nascholingsdag. Zo is loopbaanadviseur Maud van Aalderen aanwezig om individueel advies te geven over uw carrière. Rosalinde Visser (Beroepsethiek NIP) beantwoordt al uw beroepsethische vragen en Bas Wijffels (NIP) helpt u met uw vragen over kwaliteitsstatuut en zorgstelsel. Ook Britt van Beek (Sector Jeugd NIP) en Anne-Marie van Zijl (Sector A&O NIP) beantwoorden vragen over nascholing en carrière.
Inschrijven kan alleen ter plekke en zorg voor een concrete vraag. Kom op tijd, want vol=vol!

 

14.15-17.25 uur:
Dag van de Vrijgevestigd Psycholoog

Bovendien vindt op 21 september voor het eerst een programmaonderdeel plaats dat zich geheel toespitst op u als zelfstandig gevestigde: De Dag van de Vrijgevestigd Psycholoog. Wilt u meer weten over ROM, het EVC-traject, visitatie, coaching, het kwaliteitsstatuut en inkoopmodellen voor het jeugddomein? Kom dan naar de Dag van de Vrijgevestigd Psycholoog! Meer lezen en aanmelden kan hier.

 

17.00-18.00 uur:
Nieuweledenbijeenkomst

Nieuwe NIP-leden worden bijgepraat over alle voordelen en mogelijkheden die het lidmaatschap bij onze beroepsvereniging te bieden heeft. Na een korte introductie gaat u in groepjes uiteen afhankelijk van uw sectorkeuze. Hier wordt u bijgepraat over de voordelen van het NIP in uw specifieke vakgebied en kunt u al uw vragen stellen. Aanmelden voor de Nieuweledenbijeenkomst kan hier.

 

18.00-18.30 uur:

Lopend buffet

 

19.30-20.00 uur:

Netwerkborrel

 

Meld u nu aan!

De NIP Nascholingsdag is gratis toegankelijk voor NIP-leden. Bent u geen lid? Dan betaalt u 50 euro. Accreditatie wordt aangevraagd bij het NIP.

 

Let op!

De Jaarbeurs verwacht grote drukte op 21 september 2016. Het NIP adviseert u dringend met openbaar vervoer naar de NIP Nascholingsdag te komen.

 

Meer informatie?

Stel uw vraag via ons contactformulier.

Vorige edities

De vorige twee edities van deze dag werden georganiseerd onder de noemer Opleidingenmarkt en waren in 2014 en 2015 met een flink bezoekersaantal een succes te noemen.

Ook op zoek naar nascholing met inhoud? Ga naar www.psychologienascholing.nl